Resepi : Kek Cheesekut

Assalamualaikum !

Haa. Nak share buat kek cheesekut lak.

hehe. Boleh la ngap time boring-boring rasa nak mengunyah tu.


Jom tengok resepi di bawah .


Bahan-Bahan : 

  • Biskut Apa2 Jenama pun boleh 
  • Sedikit fresh milk
  • 1/2 tin susu pekat manis
  • 250gm cream cheese
Cara-cara: 

1- Pukul creamcheese guna mixer sehingga kembang. Kalau takde mixer, guna blender pun boleh. *Kembang tu means creamcheese tu da jadik lembut dan colour dia jadi cerah skit.

2- Masukkan 1/2 tin susu pekat manis. Tuang sikit-sikit. Rasa dulu, kalau kurang manis baru tambah lagi. Pukul lagi.

3- Tambah sket fresh milk anggaran satu sudu ke 2 sudu. Tengok kepekatan bancuhan tu. Jangan cair sebab nanti kek jadik lembik susah nak potong. Kalau pekat sangat plak nanti bancuhan jadik sket plak so lapisan kek pun tak dapat buat banyak. So ikut naluri masing-masing la ye.

4- Pastu ambik biskut n celup dalam fresh milk. Celup tu means dalam sesaat je sudah. Diingatkan celup je tau, bukannya rendam. Dah celup tu terus susun dalam bekas.

5- Then lapiskan dengan bancuhan creamcheese tadi. Tak payah tebal sangat. Cukup sekadar  menutupi.

6- Then lapis lagi biskut2 yang da dicelup atasnya plak. Time lapis biskut ni tekan2 sket bagi dia mampat sket. Ulang lagi step 4 dan 5 sampai abes bancuhan creamcheese tadi.

7- Atas sekali mesti lapisan creamcheese ye. Tapi klu korang nak lagi sedap taburlah milo atau nestum, nak tabur oreo pun boleh.

8- Kemudian simpan dalam peti ais. 

 Selamat Mencuba.. Sangat sedap!

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ujian Kelayakan YIK

GURU BARU DI MML

Interview Kafa