Cara buat Pes Sambal Tumis.
Assalamualaikum..
Harini nak share : Cara buat Pes Sambal Tumis.
Sangat Mudah :
Bahan-bahan :
Bawang besar 3 biji
Bawang Merah 6 biji
Bawang putih 8 ulas
Cili kering 5 genggam (potong, rebus, basuh, kisar)
Sedikit Asam jawa
Garam, gula, perasa
Cara-cara :
1. Blend kan semua bahan-bahan 1-4.
2. Tumis semua serentak sampai pecah minyak dan naik bau.
3. Masukkan asam jawa, garam, gula, perasa ( mengikut kesesuian)
4. Apabila siap, biarkan sejuk. Boleh bekukan.
5. Bila nak makan nanti boleh defrost untuk masukkan ke dalam sambal tumis itu. Boleh juga digunakan untuk memasak ikan kicap, bihun goreng, dan sebagainya.
Ini contoh pes. Boleh buat stock untuk memasak.

*sumber : google
Sekian sahaja. Goodluck !
Comments
Post a Comment